2012. március 5., hétfő

Mariazell

Életem eddig legszebb, legmesésebb karácsonyi vására, Mariazell volt. Ez a kis város Ausztria szívében, a hegyekben fekszik. Igazi búcsújáróhely, egy kis ékszerdoboz...

Nézzétek meg a videót, gyönyörködjetek és érezzétek a karácsony varázsát....

Prágai Karácsonyi Vásár


Tavaly Prágában jártunk az adventi időszakban, 2 héttel Karácsony előtt. Gyönyörű volt a város és a vásár, az igazi Karácsonyi hangulathoz egyedül csak a hó hiányzott.

"Prágában már a 19. században is az Adventi vagy Karácsonyi vásár volt a jele annak, hogy közeleg a Karácsony. A kicsit is jóléthez jutott polgárok ebben az időszakban kezdtek bevásárolni kifejezetten az ünnepekre és a Karácsonyi vásárban csillapították a hirtelen feléledt fogyasztói igényeiket. A Karácsonyi vásár áruválasztéka akkoriban egyrészt a karácsonyi termékekre irányult, Mikulás és Krampusz figurákkal és manufaktúrákból származó gyermekjátékokkal minden mennyiségben. Másrészt azonban a Karácsonyi vásároknak éves vásár jellege is volt. Számos olyan produkció is volt, mint a piaci énekesek vagy színészek, akik történeteket adtak elő. Még lövöldék és lovagi játékok is voltak akkoriban a prágai Karácsonyi vásárban. Hogy a vásár jellegének is megfeleljen, természetesen sokat alkudtak és cseréltek is."
(forrás:  http://www.mycentrope.com/hu/home/2475/karacsonyi-vasar-pragaban)


Budapesti karácsonyi vásár


A budapesti vásár egy jóval fiatalabb hagyomány, alig múlt tíz éves. A vásár egyik célja már a kezdetektől, hogy Budapest egyik legszebb tere az ünnephez méltó rendezvény színhelyévé váljék. Eddig minden éveben a Gerbeaud-ház ablakaiban adventi kalendárium volt látható, ám tavaly egy igen érdekes újítás volt megfigyelhető. Naptár helyett fényjátékot készítettek, amit a ház Vörösmarty-tér felőli oldalára vetítettek minden délután. Le is videóztuk, hogy bemutathassuk nektek...

Külön érdekesség, hogy az igazi lappföldi Télapó minden évben nálunk tölti december 6.-át, méghozzá azért, mert az egész világon csak Magyarországon jön ezen a napon a Mikulás. Véleményem szerint ez a különlegesség nem kap annyi figyelmet, mint amennyit megérdemelne. Világ minden más táján, ahol ünneplik a karácsonyt, Santa Claus érkezik az ajándékokkal, méghozzá Szenteste, vagy az azt megelőző éjjelen.

Nagy Karácsonyi Szakácskönyv

Unod a megszokott karácsonyi ízeket? Kipróbálnál valami merőben újat, és a család is vállalkozószellemű? Vagy csak egy kicsit rafináltabbá tennéd a Szentestét?? Akkor ez a könyv neked való!

Ez a több, mint 200 nagyszerű receptet bemutató könyv, alapjaiban változtatja meg a karácsonyi menüt. itt nincs helye a rántott pontynak és a húslevesnek. Helyette ajánl: Karácsonyi salátát, Sütőtöklevest, Kecskesajtos felfújtat, vagy épp Roston sült diós brie sajtot előételnek. Ki hiszi azt, hogy csak a pulyka képzelhetően karácsonykor az asztalon? Merjünk kicsit újítani, s próbáljuk ki a liba- és fácánsülteket, a narancsos kacsát, vagy a sült szarvast. Ne csak ponty kerüljön az asztalra, ha lehet helyette Citromos sügér, vagy Nyelvhal!! Külön vegetáriánus fejezettel is megajándékoz minket a könyv, s több mint 30 oldalunk van elmélyedni a húsmentes élet habjaiban.
Majd különböző aprósüteményekkel, ismertet meg az író, ha már unnánk a pogácsát vendégváró gyanánt. Továbbá megtanulhatjuk a mártások elkésztését, és különböző befőttekhez, chutney-khoz is inspirációt ad. Betekintést nyerhetünk a külföldi karácsonyi desszertek világába, s ajándékötleteket is ad, amelyekkel meglephetjük ismerőseinket. A könyv végén italokról is gondoskodik a szerző, hogy ne maradjunk szomjasak, illetve józanok :D

Mindehhez rengeteg fotót, leírást és és hasznos tippeket kaphatunk, amivel még egyedibbé tehetjük a karácsonyi fogásainkat!

2012. március 2., péntek

Bécsi karácsonyi vásár


A bécsi Christkindlmarkt az egyik legrégebbi karácsonyi vásár. Múltja egészen a 13. századig nyúlik vissza, azóta csak a vásárok mérete változott. Abrecht császár 1294-ben adományozta a kereskedőknek és az iparosoknak az árusítás jogát, ezzel teremtve meg a városi lakosok jobb ellátását szolgáló vásárt a Dezembermarkt-ot, ahol a kínálat összetétele semmiben sem különbözött az év más vásáraiétól.
Később a vásár jellege, külseje és neve is többször megváltozott. A 16. században Tamás-vásárnak hívták, s megjelentek a mézeskalácsos mesterek. Az 1800-as évek elején jelentek meg először a karácsony ünnepéhez kapcsolódó termékek (gyertyák, díszek). Mai formája csak a 20. század második felétől létezik.
A bécsi Városháza előtt 1975 óta rendezik meg a legnagyobb osztrák vásárt, ahol kézműves termékeket, gyertyákat, édességeket, karácsonyfadíszeket, játékokat, ételt, italt vásárolhat a látogató.
A bécsi karácsonyi vásár a város több pontján jelen van, de a központi fő attrakció a Rathausplatz-on található, ahol az óriási karácsonyfa fényeinek meggyújtásával veszi kezdetét a vásár. Általában 140 stand fogadja a látogatókat, s az árusok sorsolás útján nyerik el az árusítási jogot. Környezetvédelmi okokból az árusok nem használhatnak műanyag poharakat, ezért minden évben változó külsejű vásári bögréből ihatjuk a puncsot minden alkalommal.

2012. március 1., csütörtök

Finomságok ajándékba

Ezt a könyvet az ínyencek figyelmébe szeretném ajánlani,hisz ahogy a címe is jelzi, ajándékötleteket rejt magában, s ezek az ötletek kicsit sem mondhatók mindennapinak, de hát ettől izgalmas!! Mindenekelőtt, -ahogy egy valamirevaló könyvhöz illik- bemutatja a használati tárgyakat, leírja, hogyan működnek és mire valók, majd megtanít minket a házi díszdoboz-készítés rejtelmeire, ami valljuk be, nem utolsó, ha éppen a nagy készülődésben elfejetettünk venni csomagolást a desszertünknek...
Innen csak egy ugrás, s máris  a trüffelek varázslatos világában találjuk magunkat, találunk leírást Dr. Chuw marcipánnal töltött sárgabarackjairól, narancsdzsemes csokoládészeletekről, Vörös bársonyfalatokról krémsajttal, Kókuszos golyóbisokról édes krémsajttal. Az összes receptnél grammra adja meg az arányokat, így célszerű beszereznünk agy pontos digitális konyhai mérleget. Részletes leírással mutat utat a desszertkészítés útvesztőjében, s minden finomsághoz képet is mellékeltek nekünk.
Majd muffinokon, mézes lepénykéken, pillecukron, vajkaramellákon, mentás bon-bon-okon repít utunk tovább a különféle dzsemekig és zselékig, engedjétek meg, hogy felsoroljak párat: Almazselé csilipaprikával, Csatni zöld paradicsomból, Sós borsos sütőtökkrém, Spenótkrém forró articsókával, csak, hogy a legizgalmasabbak említsem.
Ha túljutottunk eme csodás fejezeten, megismerkedhetünk a nagyszerű karácsonyi ajándék-gyanús különlegességekkel, mint a Feketeborsos-csilis olaj, vagy a Kakukkfüves olívaolaj, a Korianderes Gránátalmakrém, az Ördögien csípős szósz.
A könyv végén igazi csábításra buzdít a könyv szerzője, aki ilyen ellenállhatatlan dolgokról ír nekünk, mint a Fokhagymás sajtcipók, illetve a Zöldpaprika fetával és pármai sonkával, olívaolajban.

Hajrá, hajrá, hajrá!!


Hiszen ilyen meglepetésnek ki ne örülne???

Karácsonyi Ötletek Bibliája

Az egyik első ilyen témájú könyvem a Karácsonyi Ötletek Bibliája volt. Ez egy nagyszerű gyűjtemény, amelyben minden megtalálható, ami karácsonyhoz szükséges: ünnepi tervezőnaptár, amivel egyszerűbbé tehető a szervezés, dekorációs tippek, partiszervezési ötletek, előre összeállított többfogásos menüsor, ajándékötletek a kicsiktől a nagyokig.
Bemutat néhány csomagolási technikát, gyöngycsillag fűzést, ihletet ad ajándéksütemények készítéséhez, adventi- és ajtókoszorú gyártáshoz. Találunk benne receptet süteményekhez, illetve a karácsonyi buli innivalóihoz is, mint például: Vaníliás forralt almabor, Fűszeres vörösáfonyás puncs, New Yorki jeges csokoládé.
Nyugodt szívvel ajánlom Mindenkinek!

Keresztszemes karácsonyfadísz házilag

Első nagy szerelmem a keresztszemes hímzéssel készített karácsonyfadísz volt, s ez a dísz a mai napig minden karácsonykor a fa alatt van. Mondanom sem kell, hogy a család női tagjai nagyon örülnek a díszeknek, hiszen amellett, hogy egyediek, nagyon szépen mutatnak a fán, s kiegészítik a régi és az új függőket is. 
Az évek során rászoktattam a családot, hogy aki teheti, ideje engedi és kedve is van hozzá, maga készítse az ajándékát, hiszen nincs is annál jobb, mint mikor saját kezűleg, otthon készítjük a meglepetést, és nem 24-én délelőtt szaladgálunk és vesszük meg a mások által meg nem vásárolt dolgokat... magyarul azt, ami még megmaradt...
Mondanom sem kell, hogy elkészítésük nem 1-2 napos folyamat, de ha belendülünk 4-5 nap alatt egy ekkora mintával simán végezhetünk.